• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • BELEDİYELER
  • İSTANBUL
  • GÜNDEM
  • MAGAZİN
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Ara
SON DAKİKA:
Sultangazi Belediyesi 2. Uluslararası Karakucak Güreşleri’nde Başpehlivanlar Sahne Aldı...
Bir İstihbaratçının Ardından: Devlet, Cumhuriyet ve Kaşif Kozinoğlu...
Ramazan Altan: ‘‘Katılım davetine teşekkür ediyorum''
Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Ulusal Ekonomi Modeli...
GÜNDEM
Yayınlanma: 02 Kasım 2020 - 01:31

Ulusal Ekonomi Modeli...

Stratejist-Araştırmacı-Yazar ve Strateji Enstitüsü Genel Müdürü Şener Mengene, Ulusal Ekonomi Modeli konusunda önemli bir açıklama yaparken, ‘’Pandemi ile birlikte ağırlaşan ekonomik tablo Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri ciddi olarak etkilemekte, hane halkı alım gücünü de önemli ölçüde düşürmektedir’’ dedi…

GÜNDEM
02 Kasım 2020 - 01:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ulusal Ekonomi Modeli...
Şener Mengene açıklamasında, ‘’Yeni, adil ve insani bir ekonomi modelinin ortaya konulması gerçeğini görmek zorundayız. İnsanlık çok büyük bir buhranda ve yeni bir çıkış yolu arayışında. Yeni bir ekonomi ve insani model olarak insanlığa çare olacak doğru bir reçete olarak uygulanmayı bekliyor. Temelleri batı da ayılan ve izm ile biten bütün sistemler çöktü yada çökmeye mahkûm. Komünizm, sosyalizm, kapitalizm, keynesçilik, merkantilizm, liberalizm, faşizm, emperyalizm gibi. Çünkü insani ve vicdani hiçbir yönü bulunmuyor.
 
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler küresel faiz, ilaç, gıda, silah, sanayi, teknoloji, yazılım ve enerji lobisine bağımlı hale getiriliyor. Yapılan bütün mal ve hizmetler faizi ödemeye bile yetmemektedir. Bu nedenle yeni ve faizsiz ekonomi modeli acil ve önemli bir ihtiyaç olarak yeniden gündeme gelmiştir. Bu konuda daha önce uygulanmış ve uygulanmakta olan çok sayıda yöntem ve sistem uygulanabilir.
 
Yeni Ekonomik Model konusunda çeşitli yaklaşımlar var. Mikro ve makro olarak ele alınabilir. Detaylıca bütün yaklaşımlar incelenmelidir. Bu sistem için iki boyutlu çalışma yapılması gerekiyor. 1. Reel sektör, mal ve hizmet piyasaları. 2. Finans Sektörü, para menkul kıymet piyasası gibi iki boyutlu süreç aynı anda işletilmesi gerekiyor. Reel sektör ve serbest piyasa; barter ve trampa gibi mal ve hizmet üretimi, gıda ve tarım ürünlerinin dağıtımı, değişimi gibi takas yöntemini kullanabilir ve "Medine Ortak Pazarı" gibi bir ortak pazar oluşturulabilir.
 
Koronavirüs sonrasında ağırlaşan ekonomik tablo, ülkeleri İMF gibi yapılara mahkûm etmektedir. Bu nedenle ülkeler kendi "Ulusal Ekonomi Modelini" geliştirmelidir. Bizim bu konuda köklü bir geçmiş tecrübemiz var. "Ahi teşkilatları" gibi günümüzde üretime yönelik kooperatif, esnaf ve sanatkar ve meslek odaları gibi kurumlarla sağlanabilir. Finans sektörü ve menkul kıymet piyasaları ise; faizsiz swap ve diğer uluslararası hizmetleri işlem ücreti, aracılık ve danışmanlık hizmetleri ile faiz kullanmadan bu işlemleri gerçekleştirebilir.
 
Ekonomi'de, faiz, riba, karaborsa, fahiş fiyat, haksız kazanç gibi yöntemler adaleti ve ticari ahlâkı bozmaya neden olduğundan İslam da yasaklanmıştır. Sosyal yardım ise dini bir görev kabul edilmiştir. İnfak kurumu sosyal dayanışmayı ve adaleti sağlayan bir uygulamadır. Zekat, fitre, sadaka, bağış, karz'ı hasen ve zimem defteri gibi dini ve güzel ahlak örnekleri toplumumuzda yaşanmıştır. ulusal Ekonomi Modeli, Üretim Ekonomi Modeli, Faizsiz Ekonomi Modeli gibi pilot olarak başlatılarak aşama aşama gerçekleştirilebilir. Köy ve mahalle, kasaba, belde ve ilçe, il, bölüm ve bölge, ülke, kıta ve dünya çapında uygulanabilir.
 
Mevcut küresel sistemde bu şekilde faiz sistemi ile çalışmakta, üretim ve ticaret faize endekslenmiştir. Bu sistem aşılabilir. Medine Ortak Pazarı ve Ahi Ekonomi Modeli gibi bir örnek üzerinden hem mal ve hizmet ticareti hem de faizsiz finans hizmetleri sunulabilir. Dünya da gündeme geldiği gibi ülkemizde de gündeme gelmiştir. Çok sayıda önemli isim bu alanda çalışmıştır. Faizsiz Ekonomi ve faizsiz Bankacılıkta Merhum Başbakan Necmettin Erbakan Hoca 1970'lerde bir çalışma yaptı ve engellendi. 54. Hükümette 11 ayda havuz sistemi ile denk bütçe yapmayı başardı. "Adil Düzen ve Havuz Sistemi" geliştirilebilir. Bugün yeniden uygulanabilir. Rusya da faizsiz bankacılık konusunda bir çalışma başlatıldı.
 
Mevcut Bankalar başta olmak üzere; İslam Kalkınma Bankası, Merkez Bankaları, Darphane ve İller Bankaları, Kamu, Özerk ve Özel Bankalar, Katılım. Bankaları, Borsalar bu sistemde faiz uygulamadan kâr elde ederek insani ve ahlaki bir sistemi devam ettirebilirler. Alternatif olarak, faiz yerine kâr payı veya farklı bir uygulamada olabilir. Borç senedi olarak da düşük oranda sukuk kullanılabilir. Bazı teknik detaylar var üzerinde çalışılması lazım. Bunlar aşılabilecek sorunlardır.
 
Üretime endeksli, değerleme ve değişim aracı olarak dünya çapında geçerli bir merkezi para birimi olabileceği gibi yerel para birimleri de kullanılabilir. Banknot gibi kağıt para olabileceği gibi altın, gümüş, bronz, bakır, demir gibi madeni paralarda kullanabilir. Bu konunun, gerçekleşmesi için komplike bir yapı gerekiyor. Banka, para, borsa, oda dışında, barter, trampa ve swap gibi takas yöntemleri, dijital para ve dijital sistemler ve diğer seçenekler de kullanılabilir.
 
İMF, Duyûn-i Umumiye, Moratoryum ve Konsolidasyona gitmemek için "Ulusal  Ekonomi Modeline" dönülmelidir. Uluslararası boyutu D-8, İİT, Türk Birliği, Arap Birliği, ASEAN, İSEDAK gibi, ayrıca Devlet ve Hükümet, Kamu ve Özel Sektör, İş İnsanları, Sanayiciler Organize Sanayi Bölgeleri ve Kooperatifler, Odalar, Borsalar, Girişimciler, Yerel Yönetimler, Üniversiteler, Medya ve Sivil Toplum Kuruluşları boyutları ile bütün bir sistem olmalıdır.
 
Teknik ve teferruatlı bir konu. Burada kısaca değinmeye çalıştık, ihtiyaç duyulması halinde bütün ayrıntılarıyla birlikte katkı sunabiliriz. Güçlü Ekonomi ve Güçlü bir Türkiye için biz hazırız. Ekonomik bağımsızlığımızı da ilan etmeliyiz. Cumhuriyetin İlanı'nın 97. Yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarını rahmet ve minnetle yâd ediyorum’’ dedi.
 
 
# ulusal# ekonomİ# modelİ
EDİTÖR
İstanbul Gündem
İstanbul Gündem
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Bahçelievler Belediye Meclisi’nde Dengeler Değişti: 3 CHP’li Üye AK Parti’ye Katıldı...
Bahçelievler Belediye Meclisi’nde Dengeler Değişti: 3 CHP’li Üye AK Parti’ye Katıldı...
Son Haberler
Bahçelievler Belediye Meclisi’nde Dengeler Değişti: 3 CHP’li Üye AK Parti’ye Katıldı...
Bahçelievler Belediye Meclisi’nde Dengeler Değişti: 3 CHP’li Üye...
Sultangazi Belediyesi 2. Uluslararası Karakucak Güreşleri’nde Başpehlivanlar Sahne Aldı...
Sultangazi Belediyesi 2. Uluslararası Karakucak Güreşleri’nde Başpehlivanlar...
Bir İstihbaratçının Ardından: Devlet, Cumhuriyet ve Kaşif Kozinoğlu...
Bir İstihbaratçının Ardından: Devlet, Cumhuriyet ve Kaşif Kozinoğlu...
Ramazan Altan: ‘‘Katılım davetine teşekkür ediyorum''
Ramazan Altan: ‘‘Katılım davetine teşekkür ediyorum''
İstanbul’da Gençler için “Diplomasi Atölyesi”…
İstanbul’da Gençler için “Diplomasi Atölyesi”…
Çok Okunan Haberler
KOLOMBİYA'lı senatör İSRAİL'e Karşı ERDOĞAN'DAN Yardım istedi!
KOLOMBİYA'lı senatör İSRAİL'e Karşı ERDOĞAN'DAN Yardım istedi!
Ali Ustam Çiğköfte Mevlana Mahallesi’nde Törenle Hizmete Açıldı...
Ali Ustam Çiğköfte Mevlana Mahallesi’nde Törenle Hizmete Açıldı...
Sultangazi’de 1500 Çocuk İçin Toplu Sünnet Şöleni Yapıldı...
Sultangazi’de 1500 Çocuk İçin Toplu Sünnet Şöleni Yapıldı...
Son Yorumlananlar
Arkın Aktaç’tan Yeni Bir Korku Şaheseri:
Arkın Aktaç’tan Yeni Bir Korku Şaheseri: "Büyücü", 27 Eylül’de...
ÇAY ve KAHVE BAHANE, KİTAP LANSMANI ŞAHANE!..
ÇAY ve KAHVE BAHANE, KİTAP LANSMANI ŞAHANE!..
NEVŞEHİRLİLER, BİRLİK GECESİNDE BULUŞTU...
NEVŞEHİRLİLER, BİRLİK GECESİNDE BULUŞTU...
‘YALANCI’ CUMHURİYET!..
‘YALANCI’ CUMHURİYET!..

Ana Sayfa
BELEDİYELER
İSTANBUL
GÜNDEM
MAGAZİN
SİYASET
SAĞLIK
SPOR
Köşe Yazarları
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYELER
  • GÜNDEM
  • İSTANBUL
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Bilgi Tasarim

" } }; $(document).ready(function () { $infinityContainer = $('#haberler').infiniteScroll({ path: function() { return $('.haber-kapsa').last().find('#sonrakiHaber').attr('href'); }, append: '.haber-kapsa', prefill: true, historyTitle: true, history: 'push', status: '.page-load-status', }); if ($infinityContainer) { $infinityContainer.on('history.infiniteScroll', function(event, title, path) { $(".scroll-go").click(function() { var e = $(this).attr("data-scroll"); $("html, body").animate({ scrollTop: $("#" + e).offset().top }, 1e3) }); $("article").addClass("my-3"); $(".news-start").addClass("border-bottom"); $('.mb20').on('load', function() { $(this).css('cssText', 'height: '+this.contentDocument.body.scrollHeight+'px !important'); }); gtag('config', PRIME.settings.analytics, { 'page_path': window.location.pathname }); ym('hit', PRIMEMETRICA.settings.metrika, { 'url': window.location.pathname }); }); } }); // //